Spring naar content

Aanpak geldzorgen bij mbo-studenten

Handreiking voor professionals in het mbo

4 februari 2023

Geldzorgen, schulden en armoede zijn actuele problemen die veel voorkomen bij mbo-studenten. Deze jongvolwassenen bevinden zich in de overgang naar volwassenheid, waarbij financiële problemen hun ontwikkeling kunnen belemmeren en leiden tot schooluitval. Dit beperkt hun keuzes zowel mentaal als financieel. MBO-professionals kunnen bijdragen aan het voorkomen en doorbreken van deze problemen. Deze handreiking biedt concrete methoden en werkwijzen voor het signaleren, ondersteunen en stimuleren (S.O.S.) van studenten met geldzorgen, met specifieke suggesties voor verschillende professionele groepen zoals zorgverleners, studieloopbaanbegeleiders en docenten.

Werkwijzen

Signaleren

  • Vertrouwen opbouwen: Een vertrouwensrelatie tussen student en professional is essentieel. Professionals moeten oprecht aandacht tonen en met de student meedenken.
  • Herkennen en bespreken: Door schaamte is het moeilijk geldzorgen te bespreken. Vroegtijdig signaleren kan chronische stress en schooluitval voorkomen. Informatie over financiële zorgen en ondersteuning moet toegankelijk worden gemaakt, bijvoorbeeld in burgerschapslessen.

Ondersteunen

  • Steun bij studiekosten: Help studenten bij het aanvragen van studiefinanciering en maak informatie over kosten en financiering toegankelijk.
  • Financiële en materiële steun: Wijs studenten op regelingen en organisaties die hulp bieden, en ondersteun hen bij de aanvraag. Initiatieven zoals weggeefkasten en gratis menstruatieproducten zijn nuttig.
  • Steun bij schulden: Ondersteun studenten bij het voorkomen en beheren van schulden en verwijs hen naar relevante hulpverleners.
  • Sociale en mentale steun: Help studenten ondersteuning te vinden binnen hun netwerk en wees alert op mentale problemen die verband houden met geldzorgen.

Stimuleren

  • Financiële educatie: Leer studenten omgaan met financiële zelfstandigheid door geld- en financiële vaardigheden in de klas te behandelen.
  • Participatie versterken: Help studenten hun wereld te vergroten, een bijbaan te vinden en zich voor te bereiden op werk.
  • Gezondheid bevorderen: Verminder stress door begrip te tonen en tijdig door te verwijzen bij stressklachten. Stimuleer een gezonde leefstijl binnen de schoolomgeving.
  • Samenwerken met ouders: Betrek ouders bij de overgang naar volwassenheid op financieel gebied, met duidelijke communicatie over de regie van de student.

    Deze handreiking biedt ook een signaleringslijst bij geldzorgen en een overzicht van fondsen voor financiële ondersteuning.

    Gerelateerde artikelen

    Omgaan met geldzorgen van mbo-studenten

    Geldzorgen, schulden en armoede zijn een actueel maatschappelijk vraagstuk en komenrelatief veel voor bij studenten van middelbaar beroepsonderwijs (mbo). De...

    NVVK podcast: Jong in de schulden (afl. 1)

    Een podcast over jongeren, waarbij Nibud-directeur Arjan Vliegenthart, aan het woord komt en Lovijah Veld van Opr€cht vertelt over hoe ze jongeren met schulden vinden.