Spring naar content

Armoede in een rijk land

Lectorale rede

4 april 2023

Anna Custers, lector Armoede Interventies aan de Hogeschool van Amsterdam, sprak op 4 april 2023 haar lectorale rede uit, genaamd ‘Armoede in een rijk land’. In de lectorale rede werd ingegaan op de lessen die we kunnen halen uit onderzoek en armoede op verschillende plekken in de wereld. De lectorale rede is te lezen als publicatie. In de publicatie wordt ingegaan op wat armoede is, de veranderende context van armoede en schulden, de Nederlandse armoedeparadox, hoe het anders kan en de onderzoeksagenda.

Armoede in een rijk land

Armoedeproblematiek en bestaansonzekerheid zijn urgenter dan ooit, ondanks de welvaart die in Nederland op zijn hoogtepunt is. In Nederland is er geen gebrek aan armoedebeleid en ambitie in beleidsdoelstellingen, maar toch heerst er een algemeen gevoel dat beleid vaak tekortschiet en het beleid te vaak van onrealistische aannames uitgaat. In de lectorale rede gaat Anna Custers in op hoe het anders kan. Ze bespreekt welke lessen we kunnen leren uit onderzoek en armoedebeleid op diverse locaties wereldwijd, in het bijzonder uit de internationale ontwikkelingssamenwerking. 

Twee elementen uit de lectorale rede zijn volgens Anna Custers waardevol om mee te nemen naar het Nederlandse armoedevraagstuk:

  1. Een onderzoeksagenda waarbij de focus ligt op wat werkt en hoe het beleid het beste werkt. 
  2. De denkwijze dat instituties flexibel zijn en systeemverandering mogelijk is. Oplossingen voor het armoedevraagstuk komen onvoldoende dichterbij zolang we ons enkel richten op gedragsverandering binnen de bestaande systemen.

Gerelateerde artikelen

De leefwerelden van arm en rijk

De rijkste en armste Nederlanders ontmoeten elkaar steeds minder. Dit blijkt uit een onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau...

Cijfers van armoede en schulden in Nederland

Armoede en schulden zijn een groeiend probleem in Nederland. Wat zijn de feiten en cijfers van de afgelopen 5 jaar?

De relatie tussen financiële schaarste en het vermijden van geldzaken

In dit artikel wordt bekeken of schaarste en het vermijden van geldzaken samenhangen.