Spring naar content

De hoge maatschappelijke kosten van schuldenproblematiek

Een last voor burgers, bedrijven en overheden

20 juni 2024

Schulden treffen niet alleen de schuldenaars, maar de hele maatschappij. Schulden leiden tot financiële problemen, gezondheidsklachten, lagere arbeidsproductiviteit en kosten voor hulpverlening. In een nieuw onderzoek van Panteia, Hogeschool Utrecht en het Nibud zijn de totale maatschappelijke kosten van schulden in Nederland becijferd op maar liefst 8,5 miljard euro per jaar.

Schulden veroorzaken stress en mentale gezondheidsproblemen. Dit leidt tot meer bezoek aan de huisarts, een toename van geestelijke gezondheidszorg en zelfs suïcide. De kosten voor deze gezondheidszorg lopen in de honderden miljoenen, met een grote impact op mensen en de samenleving.

Werkgevers dragen een groot deel van de maatschappelijke kosten, met name door lagere arbeidsproductiviteit en verzuim. Werknemers met schulden hebben vaak meer afwezigheid door stress en andere gerelateerde problemen, wat bedrijven jaarlijks miljarden euro’s kost.

Sociale en juridische ondersteuning
Schuldenaren doen vaak een beroep op schuldhulpverlening, beschermingsbewind en sociale ondersteuning. Ook incassokosten, het inhuren van deurwaarders en juridische procedures dragen bij aan de maatschappelijke kosten. Deze kosten worden deels door de overheid en deels door private partijen gedragen.

Duidelijk signaal
Hoewel het onderzoek geen totaaloverzicht biedt van álle kosten die door schulden worden veroorzaakt, geeft het een duidelijk signaal af: de schuldenproblematiek kost de maatschappij vele miljarden per jaar. De schattingen zijn vaak conservatief, waardoor de daadwerkelijke kosten nog hoger kunnen liggen.

Het onderzoek toont aan dat het aanpakken van schulden niet alleen van belang is voor de schuldenaren zelf, maar voor de hele samenleving. Preventie en effectieve schuldhulp kunnen helpen om deze enorme kosten te verlagen.

Gerelateerde artikelen

Eigentijdse ongelijkheid

Ongelijkheid in economisch kapitaal is verweven met ongelijkheid in andere hulpbronnen. Het CBS legt 7 sociale klassen vast in een infographic.

Aanpak problematische schulden

Wat is er bekend over de aanpak van problematische schulden in Nederland? In 2016 ontbraken duidelijke landelijke cijfers. Zo weten Rijk en gemeenten niet hoeveel mensen precies in de schulden…

Cijfers van armoede en schulden in Nederland

Armoede en schulden zijn een groeiend probleem in Nederland. Wat zijn de feiten en cijfers van de afgelopen 5 jaar?