Spring naar content

De impact van emoties bij armoede

23 november 2022

Emoties die bij langdurige armoede ontstaan, staan nauw met elkaar in verband en dragen bij aan chronische stress. Voorbeelden van deze emoties zijn schaamte, frustratie, angst en verdriet. Mensen die in armoede leven, voelen zich vaak machteloos, en degenen die armoede hebben meegemaakt, vrezen dat hun financiële situatie elk moment kan verslechteren. Bovendien kunnen stigmatisering en traumatisering negatieve emoties oproepen en versterken. Mensen in armoede voelen zich vaak minderwaardig, lui of incapabel, waardoor ze contact met anderen, inclusief hulpverleners, vermijden.

Onderzoekers Margret Franssen, Hilje van der Horst en Jantien van Berkel van Wageningen University & Research onderzochten de emoties die gepaard gaan met armoede en de impact hiervan, met input van ervaringsdeskundige Monica van Midden.

Het onderzoek bestond uit een literatuurstudie en het documenteren van de levenservaringen van 16 mensen die in langdurige armoede leven of hebben geleefd. Dit onderzoek maakt deel uit van een driejarig consortium dat zich richt op de aanpak van armoede. De resultaten zijn samengevat in een infographic. Op basis van deze resultaten formuleerden de onderzoekers competenties voor professionals en instanties die werken met mensen in armoede. Ze adviseren om onbevooroordeeld te zijn, aandacht te geven aan emoties door te luisteren, en ervaringskennis op te doen. Daarnaast is het belangrijk dat professionals zich bewust zijn dat emoties een lange geschiedenis kunnen hebben en met een enkel woord kunnen worden opgeroepen.

Gerelateerde artikelen

Een gedragsgerichte aanpak van armoede

Veel gedrag van mensen in armoede is het gevolg van hun gebrek aan geld, tijd en ruimte in hun hoofd. Het is dus niet het gevolg van hun persoonlijkheid of…

Ervaringsdeskundigen inzetten bij de aanpak van armoede

Er is steeds meer belangstelling om ervaringsdeskundigen in te zetten bij de aanpak van armoede en schulden. Bijvoorbeeld om het zelfvertrouwen van cliënten te vergroten en hulpverleners te adviseren over…

Handreiking: omgaan met armoede op school

Hoe kun je als school armoede onder leerlingen signaleren? En hoe kun je leerlingen en ouders in armoede ondersteunen? Een handreiking voor basis- en voortgezet onderwijs.