Spring naar content

Financiële GezondheidsCheck

Testen van financiële gezondheid

23 november 2022

Het Nibud heeft samen met Deloitte en Universiteit Leiden de FinanciëleGezondheidsCheck ontwikkeld. Dit is een snelle test van 15 wetenschappelijk onderbouwde vragen waarmee mensen een beeld krijgen van hun financiële gezondheid. Op basis van de antwoorden op de 15 vragen geeft de FinanciëleGezondheidsCheck een indicatie van hoe hun financiële situatie eruitziet en geeft het een inschatting van hoeveel risico iemand loopt op financiële problemen. Ook geeft de tool concrete tips en wijst het de weg naar specifieke hulpmiddelen op basis van de resultaten van de beantwoorde vragen, zoals Geldfit of SchuldHulpMaatje. Hiermee kunnen mensen meer grip op hun inkomsten en uitgaven krijgen.

Deze FinanciëleGezondheidsCheck is ontwikkeld omdat nieuwe groepen worstelen met de vraag hoe zij alles kunnen blijven betalen. In 2022 had 37 procent van de huishoudens moeite met rondkomen. Er zijn opvallend veel jongvolwassenen tot 35 jaar die moeite hebben met rondkomen. Zij hebben vooral moeite met het betalen van de hoge vaste lasten. Ook huishoudens met hogere inkomens hebben steeds meer moeite met rondkomen.

Gerelateerde artikelen

Checklist verzoekschrift WSNP voor schuldhulpverleners

Een rechter heeft maar kort de tijd om een verzoekschrift WSNP te beoordelen. Voor de cliënt hangt er veel van af: wel of geen schuldsanering? Met deze checklist zorg je…

Handreiking en Checklist ‘Financiële redzaamheid statushouders’

De nieuwe Wet inburgering vraagt om financiële zelfredzaamheid van statushouders, waarbij gemeenten een belangrijke rol spelen.

Aan de slag met armoede en schulden: een stappenplan

Stel in 5 stappen een effectief plan van aanpak op voor armoede en schulden. Je ontdekt wat al goed gaat in je gemeente of organisatie, en wat beter kan. Met…