Spring naar content

Gemeentelijke noodfondsen voor energiekosten

Een verkenning naar wat gemeenten doen en waar zij tegenaan lopen

30 januari 2023

Steeds meer huishoudens komen financieel in de problemen door de hoge energieprijzen. Gemeenten willen hun inwoners die hierdoor in financiële problemen (dreigen te) komen ondersteunen. Er is alleen nog veel onduidelijkheid rondom de landelijke maatregelen. Zo is er nog weinig kennis over de uitwerking van de landelijke maatregelen, gemeenten lopen tegen problemen aan binnen beleid en wet- en regelgeving en er is een tekort aan uitvoerings- en financiële capaciteit. Daarom voeren gemeenten lokale maatregelen in. In dit onderzoek is onder de gemeenten van de G40 onderzocht wat er goed gaat en waar behoefte aan is. Ook worden de lokale maatregelen van de zes voorbeeld gemeenten Groningen, Oss, Zwolle, Helmond, Deventer en Alphen aan de Rijn uitgelicht.

De gemeenten geven aan dat er een groot lokaal politiek draagvlak is. Hierdoor verloopt de besluitvorming soepel. De interne samenwerking wordt positief ervaren en het leveren van maatwerk gaat goed. Waar gemeenten behoefte aan hebben is duidelijkheid en afstemming met het Rijk én met elkaar. Verder is er behoefte aan kennisdeling van kaders en richtlijnen rond beleidsregels, uitvoering en juridische afwegingen.

De aanpak omschrijving van het zestal gemeenten geeft concrete voorbeelden in hoe gemeenten uitbreiden of afwijken van de landelijke regelingen. Zo zetten veel van deze gemeenten in op maatwerk en actieve benadering van haar bewoners, verbreden velen de inkomensgrens van de landelijke energietoeslag en wordt energiebesparende hulp aangeboden.

Gerelateerde artikelen

Analyse van de ontwikkeling van de energierekening

Hoe ontwikkelt de energierekening in Nederland zich tussen 2017 en 2020? Het Planbureau voor de Leefomgeving verwacht dat de gemiddelde energierekening zal stijgen met bijna 200 euro.

Huidig inkomensondersteuningssyteem onvoldoende om armoede tegen te gaan

Het Nibud heeft, sinds de invoering van de participatiewet in 2015, het armoedebeleid van tachtig gemeenten bestudeerd. In dit rapport worden de belangrijkste punten uiteengezet, samen met enkele aanbevelingen voor…

Bestaanszekerheid onder druk

Onvoldoende bestaanszekerheid leidt tot bestaansonzekerheid. Om te laten zien hoe ingrijpend de gevolgen van bestaansonzekerheid zijn, koppelt Movisie bestaanszekerheid aan vijf leefgebieden.