Spring naar content

Gesprekstools

Verken samen het werkgebied en de competenties sociaal-financiële dienstverlening

4 januari 2022

Wil je een beter beeld krijgen van het werkgebied van sociaal-financiële dienstverlening en de competenties die je nodig hebt als professional, team, organisatie of samenwerkingsverband? Maak dan gebruik van de gesprekstools ‘Verkennen werkgebied’ en ‘Ontdekken competenties sociaal-financiële dienstverlening.’ Deze gesprekstools kunnen afzonderlijk of in combinatie worden gebruikt en zijn bedoeld voor teams en samenwerkingspartners binnen het werkgebied.

De basis voor deze tools is het ‘Vaarwater van sociaal-financiële bestaanszekerheid‘. Het Vaarwater geeft inzicht in waar mensen met financiële problemen zich bevinden: kunnen ernstige schulden nog worden voorkomen, bevinden zij zich al in een problematische situatie, of zijn de problemen opgelost maar is er ondersteuning nodig om financiële zekerheid te behouden?

De duur van de gesprekken kun je zelf bepalen, met een gemiddelde van ongeveer 1,5 uur per tool voor verkenning en ontdekking. De tools zijn zowel offline als online te gebruiken. Bekijk hieronder de gesprekstools en ga aan de slag.

Tool 1: Verken het werkgebied sociaal-financiële dienstverlening

Deze tool biedt in vijf stappen inzicht in de positie van jouw organisatie binnen het werkgebied van sociaal-financiële dienstverlening, evenals die van samenwerkingspartners en andere betrokken partijen. Samen beantwoord je vragen zoals: Wat is je eigen positie? Waar zijn andere partijen actief? Werk je samen of zijn het concurrenten? Is de huidige positie ook de gewenste positie voor de toekomst?

Link naar tool

Download de posters van het Vaarwater in A3-formaat (om zelf te printen) of A1-formaat (om te laten printen).

Tool 2: Ontdek de beroepscompetenties in sociaal-financiële dienstverlening

In drie stappen ontdek je met deze tool welke competenties je als team, organisatie of samenwerkingsverband hebt, en waar je nog aan wilt werken, zowel individueel als gezamenlijk. Je identificeert welke competenties je al in huis hebt, welke je nog mist, en welke je nu en in de toekomst nodig zult hebben. Overweeg je samenwerking met nieuwe partijen? Of wil je innoveren in dit dynamische en complexe vakgebied? Zijn er dan ontwikkelactiviteiten nodig, zoals bij- en nascholing, reflectie of onderzoek?

Link naar tool

Bereid je voor met de interactieve pdf ‘Professionalisering in sociaal-financiële dienstverlening’ en kies dan voor de digitale of printversie van de tool:

Download de posters van het Vaarwater in A3-formaat (om zelf te printen) of A1-formaat (om te laten printen).

Een eigen versie van de gesprekstools maken

Met de digitale gesprekstools voor beroepscompetenties in sociaal-financiële dienstverlening kun je online aan de slag met je team. Gebruik hiervoor Jamboard, een gratis en gebruiksvriendelijke tool. Je kunt een eigen versie van de gesprekstools opvragen of zelf aanmaken. De instructie-pdf helpt je verder.

Stappenplan:

  1. Bekijken van de gesprekstools
  2. Maak je eigen teamversie van de gesprekstools aan met behulp van de instructie.
  3. Nodig je teamleden uit voor een online gesprek aan de hand van de gesprekstools.
  4. Niet bekend met Jamboard? Raadpleeg de instructie voor uitleg.

Gerelateerde artikelen

Animatie beroepscompetenties in sociaal-financiële dienstverlening

Werk jij met mensen die in armoede leven, financiële problemen hebben, of voor wie financiële problemen dreigen? Deze animatie laat zien waarom het belangrijk is dat je als professional in…

De beroepscompetentieset voor professionals in sociaal-financiële dienstverlening

Speciaal voor mensen werkzaam in het sociaal-financieel domein zijn beroepscompetenties beschreven.