Spring naar content

Financieel ontzorgen en financiële zelfredzaamheid

Inplementatie nieuwe Wet inburgering

2 maart 2020

Deze handreiking van Divosa richt zich op het financieel ontzorgen van bijstandsgerechtigde statushouders. Daarnaast wordt ook ingegaan op het bevorderen van hun financiële zelfredzaamheid.

Financieel ontzorgen

Om inburgering te bevorderen worden bijstandsgerechtigde statushouders zes maanden lang financieel ontzorgd door de gemeente. Dit houdt in dat de betalingen van huur, gas, water, elektra en zorgverzekering via de gemeente plaatsvinden. Op deze manier worden de statushouders niet afgeleid door financiële problemen en kunnen zij zich volledig richten op het inburgeringstraject.

Financiële zelfredzaamheid bevorderen

Toch is het belangrijk om ook aandacht te besteden aan het stimuleren van financiële zelfredzaamheid bij deze groep statushouders. Het kan namelijk voorkomen dat zij na deze periode van zes maanden alsnog worden geconfronteerd met financiële problemen. Juist dan is het voor hen extra belangrijk om in staat te zijn om zelf financiële afwegingen te kunnen maken en om overzicht en rust aan te brengen in hun financiën, zowel op korte als lange termijn.

Handreiking financiële zelfredzaamheid en financieel ontzorgen

Gemeenten kunnen zelf bepalen op welke manier zij het proces van financieel ontzorgen inrichten. Ook wat betreft het stimuleren van financiële zelfredzaamheid mogen zij zelf de aanvliegroute bepalen. Deze handreiking biedt verschillende handvatten voor het stimuleren van financiële zelfredzaamheid en het financieel ontzorgen van statushouders. Zo wordt er allereerst ingegaan op wat financieel ontzorgen en financiële zelfredzaamheid nu eigenlijk concreet betekenen. Daarnaast wordt verder ingegaan op de verantwoordelijkheid van gemeenten en op de samenhang tussen deze twee zaken. Verder wordt beschreven wat de wettelijke verplichtingen van de gemeente zijn en op welk vlak zij het beleid zelf in kunnen richten.

Tot slot wordt speciale aandacht gegeven aan het aanvragen van toeslagen en het stimuleren van financiële zelfredzaamheid. Ook wordt de verbinding met de rest van het sociaal domein gemaakt.  

Gerelateerde artikelen

Praktijkdag – Kennis van de Marokkaanse cultuur helpt bij een effectievere financiële hulpverlening

Het begrijpen van de Marokkaanse cultuur helpt bij effectievere financiële hulpverlening, vooral door schaamte en informele schulden bespreekbaar te maken.

Rapport Arbeidsuitbuiting

mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt, veelal arbeidsmigranten, een kwetsbare groep vormen voor allerlei misstanden. Tot op heden is...

Praktijkdag – Statushouders op weg naar een financieel gezond leven

Hoe worden statushouders geholpen op weg naar een financieel gezond bestaan?