Spring naar content

Hoe je armoede doorbreekt

12 april 2021

In het boek ‘Hoe je armoede doorbreekt’ van HAN Health, dat deze zomer is verschenen, komen experts en mensen met ervaringskennis aan het woord die de armoedeproblematiek in Nederland belichten. Hierbij gaan zij in op de relatie tussen armoede en sociaaleconomische gezondheidsverschillen.

Het gapende gat tussen de perceptie van beleidsmakers en de harde realiteit is een van belangrijkste thema’s in het boek. Een ander pijnpunt dat het boek aanstipt, is het heersende wantrouwen. Te vaak wordt er vanuit gegaan dat mensen niet willen betalen of dat ze hun lastige situatie aan zichzelf te danken hebben. Dit moet anders volgens de schrijvers van het boek. Daarom geven ze 9 aanbevelingen. Dit zijn onder andere: ‘Word een klantvriendelijke overheid’ en ‘Wees een welwillende schuldeiser’.

Naast het boek is er in de Week tegen armoede een podcast gelanceerd die aansluit op het gelijknamige boek. In de verschillende afleveringen komen experts, ervaringsdeskundigen, studenten en professionals aan het woord over een thema rondom de armoedeproblematiek.

Gerelateerde artikelen

Armoede effectief bestrijden

Zowel in het beleid om armoede tegen te gaan als in maatschappelijke denkbeelden over armoede zijn een aantal zaken ten...

De impact van emoties bij armoede

Emoties die bij langdurige armoede ontstaan, staan nauw met elkaar in verband en dragen bij aan chronische stress. Het zorgt ervoor dat mensen contact met o.a. professionals vermijden.

Effectieve armoede-interventies.

Dit essay is geschreven naar aanleiding van een lezing die Dr. Roeland van Geuns heeft gegeven voor de Schuldenuniversiteit. Er wordt ingegaan op effectieve armoede-interventies en de rol die de…