Spring naar content

Bewust lenen bij studenten bevorderen

Kunnen we studenten activeren om hun leenbedrag te heroverwegen?

18 december 2019

Studenten die geld lenen bij DUO weten vaak niet hoe hoog hun studieschuld uiteindelijk wordt. Maar het is belangrijk dat ze weten welke gevolgen de keuze voor een bepaald leenbedrag heeft. Hoe kun je studenten bewuster een lening laten afsluiten?

Resultaten

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW) zoekt manieren om studenten bewuster een lening te laten afsluiten. 

Studenten kunnen op de site van DUO een rekenhulp invullen. Die laat zien hoe hoog de schuld is die je als student opbouwt. Ook zie je welk bedrag je per maand moet aflossen. Zo kunnen studenten een leenbedrag kiezen dat bij hen past. Alleen vullen lang niet alle studenten de rekenhulp in. Daardoor weten ze niet hoe hoog de schuld is die ze opbouwen. Als studenten ontdekken hoeveel tijd ze nodig zullen hebben om hun schuld af te betalen, verlagen ze vaak hun leenbedrag.

Daarom adviseert het Nibud DUO om studenten van tevoren goed te informeren:

  • hoe hoog hun totale schuld wordt bij een bepaald leenbedrag;
  • hoeveel ze maandelijks moeten aflossen;
  • op welke leeftijd ze hun schuld hebben afbetaald.

Op die manier kan een student een verantwoorde en bewuste keuze maken voor het bedrag dat hij wil lenen. 
 

Gerelateerde artikelen

Financiële problematiek onder hbo-studenten

Wat voor financiële zorgen hebben hbo-studenten en wat zijn de gevolgen voor hun studie? Hoe kun je financiële problemen bij studenten herkennen? Om dit te onderzoeken, vulden bijna 5000 studenten…

Financiële problemen signaleren en studenten begeleiden

Hoe begeleiden hogescholen studenten met financiële problemen? Wat is er voor hen geregeld en werkt dat? Wat vinden de medewerkers en studenten van die begeleiding? Waar gaat het mis en…

Nibud Studentenonderzoek 2021

Dit rapport van het Nibud geeft de uitkomsten van een periodiek onderzoek naar de financiële situatie van hbo- en wo-studenten. De laatste resultaten van dit onderzoek dateren uit 2017. Sinds…