Spring naar content

Hoe maken jongeren hun gelddromen waar?

Onderzoek onder jongeren van 16 tot en met 19 jaar over hun gelddromen en financiële verleidingen

28 maart 2025

Om meer inzicht te krijgen in hoe jongeren omgaan met hun geldzaken heeft onderzoeksbureau CHOICE Insights + Strategy in opdracht van platform Wijzer in geldzaken onderzoek gedaan naar de geldzaken van jongeren tussen de 16 en 19 jaar. Hierbij wordt inzicht gegeven in de gelddromen van jongeren, het gebruik van geldexcuses, omgaan met geld en toekomstplannen en verwachtingen over inkomsten en uitgaven.

Uit het onderzoek blijkt dat jongeren vooral dromen van het bezitten van een eigen woning (34%), de wens om te reizen (27%) en een succesvolle carrière op te bouwen (16%). Hierbij dromen meisjes vaker van een eigen woning en reizen en jongens vaker over het bezitten van een eigen auto en het opbouwen van een succesvolle carrière. Wat betreft de tijdshorizon om deze dromen te verwezenlijken, geeft één derde van de jongeren aan dit binnen vijf jaar te willen realiseren.

Gelddromen

De verwachtingen van jongeren over de financiële haalbaarheid van hun gelddromen lopen uiteen. Bijna de helft (47%) verwacht meer dan €30.000 nodig te hebben om hun droom te realiseren, terwijl ruim vier op de tien jongeren verwachten minder dan dit bedrag nodig te hebben. Ook het optimisme van jongeren over de realisatie van hun dromen is uiteenlopend. Vier op de tien jongeren geeft op een schaal van 1 t/m 10 een score van een 8 of hoger aan de waarschijnlijkheid dat ze hun gelddromen gaan verwezenlijken, terwijl 18% de kans juist (zeer) klein acht (cijfer <6).

Financiële onafhankelijkheid

Bijna alle jongeren uit het onderzoek (92%) worden (deels) financieel ondersteund door hun ouders. Bij 20% van de jongeren wordt alles betaald door de ouders, bij 42% een deel en bij 30% betalen de ouders af en toe iets. 8% van de jongeren betaald alles zelf en krijgt helemaal geen geld van de ouders. Dit gebeurt vaker bij meisjes (10%) dan bij jongens (6%) en vaker bij 18-19 jarigen (13%) dan bij 16-17 jarigen (3%).

Geldexcuses

Onder geldexcuses worden onlogische en creatieve redeneringen om uitgaven voor jezelf goed te praten verstaan. Veel van de jongeren uit het onderzoek maken wel eens gebruik van zo’n geldexcuus. Zo wordt door 42% van de jongeren regelmatig gebruikgemaakt van het excuus dat een bestelling goedkoper is wanneer je een extra aankoop doet voor gratis verzending. Daarnaast rechtvaardigt 30% van de jongeren regelmatig of vaak de aankoop van een duur product door te stellen dat door vaak gebruik de kosten per keer niet hoog zijn. Ook hebben 39% van de jongeren regelmatig tot altijd het gevoel dat als een product in de aanbieding is, ze geld verdienen in plaats van uitgeven. 44% van de jongeren heeft regelmatig tot altijd het gevoel dat een contante aankoop eigenlijk gratis is omdat hun banksaldo hierdoor gelijk blijft.

Algemene geldzaken

34% van de jongeren heeft het afgelopen jaar problemen met geldzaken ervaren. Hierbij hebben 18-19 jarigen vaker geldproblemen dan 16-17 jarigen. De voornaamste redenen voor het hebben van geldproblemen zijn meer geld uitgeven dan er binnenkomt (34%), schulden bij familie of vrienden (10%) en/of spullen kopen op afbetaling (8%). Daarnaast vind driekwart van de jongeren het belangrijk om op school te leren over geldzaken. 16-17 jarigen vinden dit belangrijker dan 18-19 jarigen.

Gerelateerde artikelen

Geldstress bij jongeren

Drie jaar lang werd een groep jongeren op het mbo gevolgd om hun financieel welzijn te volgen. Verschillende stress voorspellers werden bij deze jongeren onderzocht.

Het Jongeren Perspectief Fonds

Steeds meer jongeren hebben (problematische) schulden. Gemeenten staan hierdoor voor de uitdaging om jongeren met problematische schulden te bereiken zodat...

Financiële stabiliteit voor gemarginaliseerde jongvolwassenen

Het Bouwdepot-project in Eindhoven gaf 30 jongvolwassenen een jaar lang een onvoorwaardelijk maandbudget van 1050 euro om hun financiële stabiliteit en toekomstperspectief te verbeteren.