Spring naar content

Initiatieven gericht op de aanpak van de schuldenproblematiek

7 mei 2018

Het kabinet wil de schuldenproblematiek breed aanpakken, met zoveel mogelijk partijen. In de bijlage bij de ‘Kamerbrief brede schuldenaanpak’ staan een aantal initiatieven om Kamerleden te laten zien hoeveel partijen al betrokken zijn bij de aanpak.

Veel partijen zetten zich in om de schuldenproblematiek aan te pakken. Bij de ‘Kamerbrief brede schuldenaanpak’ hoort een bijlage waarin het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) een aantal initiatieven opsomt. Zo kunnen Kamerleden zien hoe breed de schuldenaanpak is.

Het overzicht is niet volledig en geeft een korte beschrijving van de volgende initiatieven: 

  • Vroegsignalering door gemeenten;
  • Schouders Eronder: een landelijk programma gericht op kennisontwikkeling, innovatie en professionalisering van schuldhulp;
  • Divosa Benchmark Armoede & Schulden;
  • Schuldenlab070 van de gemeente Den Haag;
  • samenwerking tussen manifestpartijen (SVB, Belastingdienst, CAK, UWV, DUO en CJIB);
  • de schuldeiserscoalitie (een samenwerking tussen bedrijven);
  • Speaking Minds, een project waarin jongeren en beleidsmakers samenwerken om het taboe over armoede en schulden te doorbreken.

     

Gerelateerde artikelen

Rijk aan gedragsinzichten 2017

Hoe kun je gebruik maken van kennis over gedrag in je beleid, uitvoering, toezicht en communicatie? 14 voorbeelden hoe de Rijksoverheid dat doet en wat ze daarvan heeft geleerd.

“Voor mijn gevoel had ik veel geld”

Hoeveel jongvolwassenen hebben schulden? Wat zijn de kenmerken van deze groep en welke factoren hebben invloed op hun financiële gedrag? Het antwoord op die vragen kan helpen bij preventie en…

Bestaanszekerheid daalt ondanks stijging aantal werkenden

Een dalende bestaanszekerheid terwijl meer mensen werken. In dit overzicht vind je feiten en cijfers op het gebied van arbeidsmarkt, armoede- en schuldenproblematiek.