Spring naar content

Ksa-voorzitter roept kansspelaanbieders op: neem uw verantwoordelijkheid!

31 januari 2020

Responsible gambling mag niet alleen een PR-slogan zijn, maar moet echt in het bedrijfs-DNA zitten van aanbieders van kansspelen, is de oproep van René Jansen, voorzitter van de raad van bestuur van de Kansspelautoriteit (Ksa). Deze oproep deed René Jansen in zijn key note speech tijdens het Annual Gaming Industry Event in Amsterdam  op 31 januari 2020.

Key note speech

De Ksa-voorzitter riep de aanwezige kansspelaanbieders en hun adviseurs op ervoor te zorgen dat reparatiemaatregelen door de Nederlandse wetgever straks niet nodig zijn. In zijn speech noemde hij voorbeelden van omringende landen waar Nederland lering uit zou kunnen trekken.

In Italië bijvoorbeeld is er een verbod afgekondigd op reclame voor online kansspelen, omdat het land overspoeld werd door gokreclame. Ook in België greep de wetgever in: het aantal wedkantoren moet omlaag en reclame wordt aan banden gelegd. En in Engeland is er recent door de National Health Service een dringende oproep gedaan aan gokbedrijven de verleidingstactieken om te gaan gokken, in te perken.

In tegenstelling tot deze landen hoopt Jansen dat Nederland het anders doet en een voorbeeld wordt voor hoe het wel zou moeten. Hier hoort bij dat aanbieders zich zeer verantwoordelijk opstellen, niet de grenzen van wet- en regelgeving opzoeken; kortom, geen enkele aanleiding geven tot maatschappelijke kritiek. Jansen wijst in dit kader op het Centraal Register Uitsluiting Kansspelen (Cruks). Aanbieders van risicovolle kansspelen zijn verplicht dit register te raadplegen voordat iemand gaat spelen: als iemand geregistreerd staat, is toelating tot een gokwebsite of een fysieke speellocatie verboden. Gokkers kunnen zichzelf inschrijven in de Cruks en een speelpauze nemen. Een speelpauze betekent dat een gokker direct minimaal 6 maanden niet meer kan gokken op Nederlandse goksites en in Nederlandse speelhallen of casino’s.

Gerelateerde artikelen

Neem iedereen mee

Veel werkenden ondervinden de gevolgen van de coronacrisis, maar sommige groepen lopen meer risico op langdurige werkloosheid en financiële problemen. Het gaat hier bijvoorbeeld om jongeren die willen gaan werken,…

Schulden & Suïcidepreventie

Schulden kunnen leiden tot suïcidale gedachten. 113 Zelfmoordpreventie heeft een site ontwikkeld met tips en meer informatie om deze doelgroep te ondersteunen.

Knellende schuldenwetgeving en adviezen

Alle knellende schuldenwetgeving op een rij en adviezen om dit te verbeteren