Spring naar content

Mensbeelden bij beleidskeuzes

Bewust worden, bespreken en bijstellen

4 oktober 2022

Een mensbeeld is een veronderstelling over wat mensen willen, kunnen en hoe ze zich gedragen. Beleidsmakers zijn zich vaak niet bewust van de mensbeelden die ten grondslag liggen aan hun beleidskeuzes. Deze mensbeelden kunnen bijvoorbeeld te optimistisch of juist te somber zijn. Hierdoor kunnen mensen verkeerd worden ingeschat en daardoor tussen wal en schip vallen of tekortgedaan worden. Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) heeft daarom een essay geschreven waarin wetenschappelijke kennis over mensbeelden in beleid wordt samengevat en handvatten worden geboden voor beleidsmedewerkers om tot realistischer mensbeelden te komen.

Een van deze handvatten is het voeren van gesprekken over mensbeelden en de mogelijke consequenties daarvan. Daarnaast kan het nuttig zijn om het uiteenzetten van mensbeelden een vaste plek te geven in beleidsevaluaties. Hierdoor wordt duidelijk wat de effecten van deze mensbeelden zijn op het leven van de mensen zelf.

Gerelateerde artikelen

De impact van schulden- en bijstandsbeleid op gezondheid

In Nederland bestaan grote gezondheidsverschillen: mensen met minder geld leven korter en korter in goede gezondheid. Sociale voorzieningen, zoals schuldhulpverlening...

Doenvermogen: Van toets naar tools

In het rapport Weten is nog geen doen wordt door de WRR aanbevolen om bij voorgenomen beleid en regelgeving vooraf te toetsen...

7 tools om inzichten in gedrag toe te passen

Welke factoren beïnvloeden het gedrag van mensen? En hoe kun je daar gebruik van maken? Deze 7 tools helpen je die vragen te beantwoorden en een aanpak te ontwikkelen om…