Omgaan met armoede in de kinderopvang
14 oktober 2024
Eén op de veertien kinderen in Nederland groeit op in armoede. Deze kinderen groeien thuis en vaak ook in de buurt op in een minder goede en stimulerende omgeving. Hierdoor kunnen zij zich op alle vlakken in hun leven minder goed ontwikkelen. In de handreiking ‘Omgaan met armoede in de kinderopvang’ van SOS bij kinderarmoede beschrijven Annelies Kassenberg (Hanzehogeschool Groningen), Mariëtte Lusse (Hogeschool Rotterdam,) Inge Ekenhorst (Hanzehogeschool Groningen) en Liesbeth van der Ree (Hogeschool Rotterdam) concrete werkwijzen voor het omgaan met armoede in de kinderopvang.
De handreiking biedt kinderopvangprofessionals inzicht en praktische richtlijnen om kinderen en gezinnen die in armoede leven te ondersteunen. Het doel van dit document is om bewustzijn rond kinderarmoede te vergroten en om pedagogisch medewerkers te voorzien van hulpmiddelen om deze kwetsbare groep te helpen.
Inhoud
De handreiking bevat drie hoofdonderdelen: een introductie over de impact van armoede op kinderen, praktische werkwijzen voor signaleren, ondersteunen en stimuleren, en een toolbox. In het eerste deel wordt ingegaan op wat armoede betekent en hoe kinderopvang een verschil kan maken in de kansen van kinderen in armoede. Het benadrukt dat kinderopvangorganisaties niet alleen een veilige en stimulerende omgeving moeten bieden, maar ook armoedesignalen vroegtijdig moeten herkennen en bespreekbaar maken met ouders.
Vijf werkwijzen
Het tweede deel beschrijft vijf werkwijzen die professionals helpen om gezinnen in armoede beter te ondersteunen, zoals het opbouwen van vertrouwensrelaties, het aanbieden van materiële steun en het versterken van het ouderschap. Daarnaast is er aandacht voor samenwerking met lokale partners zoals scholen en wijkteams, zodat hulp gecoördineerd en effectief kan worden geboden.
Toolbox
Tot slot biedt de toolbox praktische hulpmiddelen, zoals een signalenkaart en voorbeelden van flyers over financiële steun. Hiermee kunnen medewerkers snel en eenvoudig steun bieden aan gezinnen in nood. De handreiking ondersteunt kinderopvangprofessionals met concrete stappen om bij te dragen aan een inclusieve omgeving waar alle kinderen gelijke kansen krijgen, ondanks hun thuissituatie.