Spring naar content

Praktijkdag – Hulp zoeken en krijgen met een licht verstandelijke beperking

7 december 2021

Hoe goed is financiële hulpverlening afgestemd op mensen met een LVB? Tussen de 15% en 40% van de mensen die zich aan de verschillende loketten bij de gemeente melden met vragen en problemen, heeft een licht verstandelijke beperking (LVB). Mensen met een LVB hebben een groter risico om in meerdere sloten tegelijk te lopen. Omdat zij vaak niet herkend worden als zodanig is dit voor zowel de gemeente als de persoon zelf een verborgen probleem.

Tijdens deze praktijkdag werden twee kanten besproken: die van een ervaringsdeskundige en die van een gemeente. Wat ervaren mensen met een LVB als ze bij de gemeente komen en waar lopen ze tegenaan? Ellis Jongerius (directeur vereniging LFB en ervaringsdeskundige) en Christiaan Slooff (Senior Contractmanager Gemeente Rotterdam Maatschappelijke Ontwikkeling) gingen hierover in gesprek.

Gerelateerde artikelen

Effectieve aanpak van schulden bij mensen met een licht verstandelijke beperking

Het lectoraat Armoede Interventies van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) heeft, in samenwerking met de beroepspraktijk, handvatten ontwikkeld voor professionals...

Achtergrondstudie LVB, schulden en werk

Hoe kun je het beste schulden en werk aanpakken bij mensen met een LVB? Welke interventies zijn er en werken ze?

Actieplan LVB, schulden en werk

Hoe werkt de aanpak van schulden en werk bij mensen met een LVB? 8 organisaties maken samen een actieplan om dit te verbeteren.