Spring naar content

Financiële stabiliteit voor gemarginaliseerde jongvolwassenen

Eindrapportage Bouwdepot Eindhoven 2021-2022

24 mei 2023

Dertig jongvolwassenen van tussen de 18 en 21 jaar namen in Eindhoven deel aan het Bouwdepot. Deze jongvolwassenen kregen een jaar lang iedere maand onvoorwaardelijk een budget van 1050 euro om daarmee te leren bouwen aan hun toekomst. Aan het begin moesten de jongeren een Bouwplan opstellen waarin ze hun doelstellingen voor het aankomende jaar moesten vastleggen. Gedurende en aan het einde van het jaar werd er gereflecteerd op deze doelen en werden de doelen zo nodig aangepast. Inmiddels heeft een evaluatie van het Bouwdepot plaatsgevonden. Hiermee werd de vraag hoe een maandelijks stabiel inkomen kan bijdragen tot bestaanszekerheid en toekomstperspectief voor gemarginaliseerde jongvolwassenen verkend.

Het Bouwdepot

Onder de jongeren is sprake van dak- of thuisloosheid of een onveilige thuissituatie. Vrijwel alle jongeren hebben last van meervoudige problematiek en gaven aan dat ze financiële stress hadden en in de overlevingsstand stonden. De jongeren zijn positief over het Bouwdepot. De meeste jongeren ervaren het Bouwdepot als een adempauze. Meerdere jongeren beschrijven het Bouwdepot als een stap naar volwassenheid. Het geeft hen de vrijheid om keuzes te maken en biedt de mogelijkheid om geen stress te ervaren. De begeleiders kijken ook positief terug op de Bouwdepot.

De volgende doelen zijn vooral behaald door de jongeren:

  • Rust en stabiliteit
  • Minder/geen financiële stress
  • Persoonlijke ontwikkeling
  • Stappen ztten naar zlfstandigheid
  • Bouwen aan toekomst perspectief

Ondanks dat de jongeren positief zijn over het Bouwdepot, is in de feitelijke situatie van de jongeren vaak weinig veranderd. Er is vaak sprake van complexe problematiek die niet in een jaar opgelost kan worden.

Hoe nu verder?

Uiteindelijk is het doel van het Bouwdepot dat het een standaardinterventie wordt binnen gemeentelijk beleid in plaats van een pilot. Voor nu moet het Bouwdepot nog door een proces van meerdere evaluaties en mogelijke veranderingen.

Er zijn twee kanttekeningen die bij dit onderzoek geplaatst moeten worden. Allereerst zijn de resultaten gebaseerd op 24 van de 30 jongeren. Daarnaast is de causaliteit niet te bewijzen.

Gerelateerde artikelen

Geldstress bij jongeren

Drie jaar lang werd een groep jongeren op het mbo gevolgd om hun financieel welzijn te volgen. Verschillende stress voorspellers werden bij deze jongeren onderzocht.

“Voor mijn gevoel had ik veel geld”

Hoeveel jongvolwassenen hebben schulden? Wat zijn de kenmerken van deze groep en welke factoren hebben invloed op hun financiële gedrag? Het antwoord op die vragen kan helpen bij preventie en…

Aanpak geldzorgen bij mbo-studenten

MBO-professionals kunnen bijdragen aan het voorkomen en doorbreken van deze problemen. Deze handreiking biedt concrete methoden en werkwijzen voor het signaleren, ondersteunen en stimuleren van studenten met geldzorgen.