Spring naar content

Signaalreis Vroegsignalering

Uitwisseling van de werkwijzen van gemeenten en vastenlastenpartners

1 juli 2024

In 2023 organiseerden Divosa, NVVK en de VNG met elkaar een aantal werksessies met zeven gemeenten en vier vastelastenpartners (VLP’s; twee zorgverzekeraars en twee energiemaatschappijen) om inzicht te krijgen in elkaars processen, mogelijkheden en beperkingen. De ‘Signaalreis Vroegsignalering’ beschrijft de bevindingen van de uitwisseling tussen gemeenten en VLP’s.

Dit rapport geeft de belangrijkste bevindingen van de werksessies weer:

  • De ‘reis’ die een signaal doorloopt, gezien de werkwijze van VLP’s en gemeenten.
  • De kansen binnen de vroegsignalering volgens deze VLP’s en gemeenten.
  • De mogelijkheden om de samenwerking tussen VLP’s en gemeenten te verbeteren.

De werksessies hebben het onderlinge begrip tussen gemeenten en VLP’s vergroot. Wederzijds begrip is belangrijk voor doorontwikkeling. Uiteindelijk staan gemeenten en VLP’s gezamenlijk aan de lat om mensen met geldzorgen tijdig te bereiken en hulp aan te bieden om zo oplopende schulden te voorkomen.

Kansen

Tijdens de bijeenkomsten is zo veel uitgewisseld dat hier kansen voor de vroegsignalering uit te halen zijn. Voor elke fase in het vroegsignaleringsproces is een kans benoemd:

  • Passend incassomoment: VLP’s kunnen signalen van betalingsachterstanden voorkomen door na te gaan of er een ander incassomoment beter aansluit bij de (inkomens)situatie van de klant.
  • Uniformiteit in signalen per sector: er is behoefte aan meer uniformiteit in de werkwijze van VLP’s per sector, zodat gemeenten beter begrijpen waarom ze bepaalde signalen ontvangen.
  • Verbetering automatische BRP-controle: Gemeenten, VLP’s en softwarepartijen moeten samenwerken om de automatische BRP-controle effectiever te maken voor vroegsignalering.
  • Informatiebehoefte van gemeenten beperken: Gemeenten hoeven voorafgaand aan het opnemen van contact met de inwoner niet alle details over een betalingsachterstand te weten en op te vragen bij de VLP. Probeer open het gesprek te voeren en het te richten op hulp die je kunt bieden.
  • Registratie van hulpacceptatie verbeteren: Gemeenten moeten hulpacceptatie koppelen aan concrete oplossingen en zorgen voor eenduidige registratie.
  • Terugkoppeling van gemeenten naar VLP’s: Er is behoefte aan betere mogelijkheden voor gemeenten om terugkoppeling te geven aan VLP’s binnen de kaders van wet- en regelgeving.
  • Meer contact en uitwisseling tussen VLP’s en gemeenten: Regelmatig contact tussen VLP’s en gemeenten versterken de samenwerking en het onderlinge begrip.

Mocht je als VLP of gemeente geinteresseerd zijn in een signaalreis, neem contact op met Anna van der Schors.

Gerelateerde artikelen

Themakrant Wijkteams en schulden

In deze themakrant staat de samenwerking tussen schuldhulpverlening en wijkteams centraal. Movisie belicht interessante vraagstukken binnen die samenwerking. Bijvoorbeeld vraagverlegenheid...

Wat werkt bij de aanpak van armoede en schulden?

Hoe kun je mensen met financiële problemen helpen? Wat werkt in de praktijk? En welke groepen mensen lopen het meeste risico om in de problemen te komen? Een dossier met…

NVVK Jaarverslag 2022

Het NVVK jaarverslag 2022 toont dat steeds meer hulpvragers met een modaal of bovenmodaal inkomen schuldhulp zoeken, mede door de energiecrisis en inflatie.