Spring naar content

Stabiel werk en onderdak van belang bij voorkomen recidive

Monitor nazorg ex-gedetineerde personen (7e meting)

12 september 2024

Jaarlijks keren ongeveer 23.000 mensen na een periode in detentie terug in de maatschappij. In de zevende monitor nazorg werden alle ex-gedetineerden die in 2017, 2018 en 2019 uitstroomden uit detentie gevolgd. De situatie op het gebied van werk, inkomen, onderdak en schulden en de relatie met detentieduur en recidive is onderzocht.

Juist de stabiliteit van werk en onderdak zijn belangrijk, blijkt uit onderzoek door het WODC. Voor een veiligere samenleving is het daarom van belang om te voorkomen dat problemen op deze leefgebieden ontstaan of toenemen tijdens detentie, zelfs bij zeer korte detenties. Uit dit onderzoek blijkt namelijk ook dat korte detenties net zoveel effect hebben op de situatie als (veel) langere detenties.

Problematiek
Een grote groep personen betreedt en verlaat de gevangenis met één of meerdere problemen. Ongeveer 80% van de (ex-)gedetineerde personen heeft geen werk, 30% heeft geen inkomen, 30% heeft geen onderdak en 60% heeft geregistreerde problematische schulden. Problemen op deze leefgebieden hangen samen met een hogere recidive.

Preventie van recidive
Personen die meer uren werken, langere tijd dezelfde baan behouden of terugkeren naar hun adres van voor detentie hebben een lagere recidive. Dit wijst erop dat stabiele en intensieve sociale relaties mensen weerhouden van crimineel gedrag. Het is daarom van belang om vooral te voorkomen dat mensen hun werk of onderdak verliezen tijdens detentie.

Korte detenties
Er zijn nauwelijks verschillen in de situatie op deze leefgebieden tussen mensen die kort (tot 10 dagen) en langer (1 tot 2 jaar) vastzitten, ook niet wanneer rekening wordt gehouden met verschillen in achtergrondkenmerken en de situatie voor detentie. In Nederland zitten zeer veel mensen kort in detentie: ruim twee derde zit minder dan 3 maanden.

Die vele korte detenties zijn volgens de onderzoekers zorgelijk, gezien het feit dat korte detenties net zo veel effect hebben als veel langere detenties. Tijdige screening van personen in detentie is nodig om ook bij korte detenties de problemen op de basisvoorwaarden in beeld te hebben en aan te kunnen pakken.

Gerelateerde artikelen

Effectief begeleiden van delinquenten met schulden

Integraal samenwerken bevordert de begeleidingstrajecten van delinquenten met schulden. Maar er zijn ook belemmeringen, voor zowel delinquenten als professionals.

Aanpak problematische schulden

Wat is er bekend over de aanpak van problematische schulden in Nederland? In 2016 ontbraken duidelijke landelijke cijfers. Zo weten Rijk en gemeenten niet hoeveel mensen precies in de schulden…

Aan de slag met armoede en schulden: een stappenplan

Stel in 5 stappen een effectief plan van aanpak op voor armoede en schulden. Je ontdekt wat al goed gaat in je gemeente of organisatie, en wat beter kan. Met…