Spring naar content

Stappenplan Effecten van armoede in gezinnen verminderen

1 januari 2022

Gemeenten die de effecten van armoede in gezinnen willen verminderen, kunnen het bijgaande stappenplan gebruiken. Door middel van het stappenplan worden handvatten geboden om vanuit een gezamenlijke analyse te komen tot een samenhangende aanpak. Ook helpt dit stappenplan bij het bundelen van de krachten, het aansluiten op wat de kinderen, jongeren en gezinnen nodig hebben, het vertalen van de gezamenlijke opgave naar een concreet plan en het bereiken van duurzame resultaten. Door middel van dit stappenplan worden dus handvatten geboden om samen de effecten van armoede in gezinnen te kunnen verminderen.

Het stappenplan

Per stap wordt beschreven wat het resultaat van de stap is, wat de inhoud van de stap is en welke vragen bij de stap leidend zijn.

De stappen zijn als volgt:

  • Stap 1: zoek naar de gezamenlijkheid in de urgentie
  • Stap 2: organiseer de samenwerking en besluitvorming
  • Stap 3: verzamel gegevens en analyseer en interpreteer ze gezamenlijk
  • Stap 4: formuleer concrete maatschappelijke resultaten
  • Stap 5: geef vorm aan een passende aanpak
  • Stap 6: maak afspraken over meten en bijsturen
  • Stap 7: voer de aanpak uit

In het artikel wordt bij iedere stap een werkblad aangeboden om de stap op een effectieve manier uit te kunnen voeren. Ook worden meerdere websites, rapporten en handreikingen aangereikt om meer informatie te verzamelen en een beschrijving van concrete aanpakken te kunnen lezen.

Gerelateerde artikelen

Opgroeien in armoede is opgroeien in schaamte?

De tweede aflevering van de podcast De Jeugdkantine gaat over armoede. Het gesprek gaat over de stelling 'Opgroeien in armoede...

Aan de slag met armoede-aanpak op Amsterdamse Familie Scholen

Het lectoraat Armoede Interventies van de Hogeschool van Amsterdam heeft een actieonderzoek uitgevoerd bij drie Amsterdamse Familie Scholen om armoede via scholen te bestrijden. Door middel van het opstellen van…

Duurzame aanpak van kinderarmoede

Arnhem hanteert een integrale, meerjarige aanpak om kinderarmoede te bestrijden, gericht op generatiearmoede, migratiearmoede en situationele armoede. De stad biedt praktische aanbevelingen voor een duurzame oplossing.