Spring naar content

Themakrant Jongeren en schulden

3 juli 2021

Wat een ongelofelijk lastige tijd is het nu voor jongeren. Niet alleen door de coronapandemie, maar ook door onze samenleving. Wat moet je veel kunnen en snappen. De verwachtingen zijn hoog, de verleidingen groot. En als je dan iets onhandig doet of ergens niet adequaat op acteert, dan kan je daar nog heel lang de gevolgen van ondervinden. Dat is al helemaal zo bij schulden. Schulden zijn zo gemaakt. Bewust of onbewust. Maar ze zijn niet zo opgelost. En zeker bij jongeren kan dit een leven levenslang ontregelen. Voorkomen van schulden en jongeren tijdig bereiken, is daarom des te urgenter. Maar in de praktijk blijkt dit lastig. Erg lastig.

In deze krant is wetenschapper Michelle Achterberg aan het woord over het jongerenbrein, dat misschien nog niet ‘af’ is, maar wel perfect is ingericht voor experimenteren en ontdekken. Jurjen Lind is jeugdwerker; hij houdt de drempel om hulp te zoeken zo laag mogelijk. En Anna-Laura van Eeden kan toveren met jongeren.

Gerelateerde artikelen

Jongeren en schulden

In Amsterdam Zuidoost krijgen jongeren al jaren hulp bij hun geldzaken. Toch hebben veel van hen nog steeds schulden. Hoe denken professionals en jongeren over de hulp die er op…

Geldstress bij jongeren

Drie jaar lang werd een groep jongeren op het mbo gevolgd om hun financieel welzijn te volgen. Verschillende stress voorspellers werden bij deze jongeren onderzocht.

Financieel misbruik kwetsbare groepen (deel 2)

In dit artikel beschrijft Yvonne van Osch de signalen van (financieel) misbruik, hoe je deze als professional kunt herkennen en waar je aan kunt kloppen voor meer informatie en hulp.