Spring naar content

Van schulden naar kansen: weten wat werkt

1 november 2021

Nationale-Nederlanden, Aegon en het lectoraat Armoede Interventies voerden in zeven steden een programma uit om armoede en schulden te verminderen. Het onderzoek, vastgelegd in het boek “Van Schulden naar Kansen – Weten wat werkt”, richtte zich op de effectiviteit van projecten in buurten met veel armoede. De bevindingen tonen aan dat ruim driekwart van de deelnemers verbeterde financiële zelfredzaamheid ervoer, vooral onder de laagstopgeleiden en niet-Nederlandse groepen. Het programma bereikte 18.567 huishoudens en toonde aan dat interventies gericht op specifieke doelgroepen het meest succesvol zijn. Aanbevelingen omvatten betere intakeprocessen, gerichte armoedebestrijdingsprojecten, en versterking van lokale initiatieven.

Resultaten

  • Bereik: 18.567 huishoudens bereikt.
  • Financiële Zelfredzaamheid: Positieve ontwikkelingen bij ruim driekwart van de deelnemers, vooral onder de laagopgeleiden en mensen die zich met een niet-Nederlandse groep identificeren.
  • Werkgelegenheid: Stijging in aantal deelnemers met een betaalde baan.
  • Projectontwikkeling: Verbetering in professionaliteit, maar beperkte vooruitgang op risicoprincipe en betrouwbaarheid.

Aanbevelingen

  1. Het is van belang dat er geïnvesteerd wordt in interventies die gericht zijn op een specifieke groep.
  2. Het is van belang dat er geïnvesteerd wordt in een betere intake van projecten. 
  3. Zorg voor een vergroting van de arbeidsmarktoriëntatie van deelnemers die hun inkomen structureel willen verhogen door projecten en partijen in te zetten die gericht zijn op het vergroten van het inkomen.
  4. Het is van belang dat er geïnvesteerd wordt in een betere en preventieve doorverwijsfunctie naar professionele schuldhulpverlening.
  5. Het is van belang dat er specifiek aandacht is voor mensen die uitvallen en/of minder gemotiveerd zijn.
  6. Het is van belang dat succesvolle elementen van projecten benut worden.
  7. Het is van belang dat er voor meer sturing op het versterken van bestaande lokale informele armoede- en schuldenprojecten en op collective impact wordt gezorgd. 
  8. Het is van belang dat de kloof tussen kennis en praktijk over effectiviteit wordt verkleind.

Gerelateerde artikelen

Overerfbare armoede

De Veenkoloniën kennen de hoogste armoede in Nederland, met hardnekkige intergenerationele armoede en kansongelijkheid. Het essay ‘Verschillende gezichten, diverse paden’ presenteert conclusies en aanbevelingen om deze armoede terug te dringen.

Een gedragsgerichte aanpak van armoede

Veel gedrag van mensen in armoede is het gevolg van hun gebrek aan geld, tijd en ruimte in hun hoofd. Het is dus niet het gevolg van hun persoonlijkheid of…

Documentaire ‘De kloofdichters’

In Nederland bestaat een kloof tussen rijk en arm. Tim ’S Jongers (directeur Wiardi Beckman Stichting) heeft het liever over...