Spring naar content

Vrijwilligers: belangrijke spil in schuldhulpverlening

Een handreiking voor gemeenten

9 oktober 2024

Vrijwilligers hebben een belangrijke rol in de ondersteuning van inwoners met financiële zorgen of schulden. De handreiking ‘samenwerken met vrijwilligers(organisaties)’ van het VNG-programma Verbinden Schuldendomein biedt gemeenten informatie, een stappenplan, handvatten en voorbeelden om een samenwerking op te zetten, uit te breiden of te optimaliseren.

Gemeenten richten de schuldhulpverlening, en de weg daarnaartoe, zelfstandig in binnen de kaders van de Wet gemeentelijke schuldhulpverlening (Wgs). Samenwerken met vrijwilligersorganisaties vindt, vanwege deze verantwoordelijkheid, plaats onder regie van gemeenten. Vrijwilligersorganisaties kunnen een belangrijke rol vervullen bij het ondersteunen van inwoners met financiële zorgen en schulden en daarmee de gemeentelijke dienstverlening versterken. Samenwerking tussen gemeente en vrijwilligers(organisaties) helpt financiële zorgen en schuldenproblematiek bij inwoners te voorkomen, verkleinen en op te lossen. 

Stappenplan
Hoe komen gemeenten en vrijwilligersorganisaties tot een effectieve samenwerking om samen optimaal inwoners te ondersteunen, of de huidige samenwerking(en) optimaliseren? De handreiking bevat een stappenplan, waarin het proces van samenwerking uiteen wordt gezet.

  • De eerste stap in dit plan gaat over het vormgeven van een integrale visie op ‘samen optimaal de inwoner ondersteunen’, vanuit een visie op inwoners met financiële zorgen of schulden en een visie op de samenwerking met vrijwilligersorganisaties.
  • De tweede stap beschrijft hoe gemeenten samen met vrijwilligersorganisaties op basis van deze visie op één lijn én tot een uitvoerbaar plan kunnen komen. Hierbij zal de eerder vastgestelde visie worden getoetst aan uitvoerbaarheid en worden de input van vrijwilligersorganisaties en signalen die zij vanuit inwoners ontvangen meegenomen om de visie eventueel aan te vullen en/of aan te scherpen.
  • De derde stap is een praktische uitwerking van de gezamenlijk gedragen visie uit stap 2, en geeft de kaders voor de verdere invulling van de samenwerking met vrijwilligersorganisaties, en de praktische werkafspraken die op basis daarvan worden ingevuld.

Zowel gemeenten die starten met het vormgeven van de samenwerking met vrijwilligersorganisaties, als gemeenten die al een visie en plan hebben, kunnen met dit stappenplan aan de slag.


Gerelateerde artikelen

Effectiviteit van vrijwilligers in de schuldhulpverlening

Heeft schuldhulpverlening meer effect als cliënten begeleiding krijgen van een vrijwilliger? Welke activiteiten van de vrijwilliger helpen daarbij? En hoe ervaren cliënten de begeleiding door vrijwilligers?

Vrijwillige ondersteuning aan cliënten met financiële problemen

Een proefschrift over de effectiviteit van de ondersteuning bij thuisadministratie voor mensen met lichte en zware schuldenproblematiek.

Aan de slag met schuldpreventie

Financiële problemen of problematische schuldsituaties grijpen diep in op het persoonlijk leven vaninwoners. Het hebben van geldzorgen en schulden leidt...