Spring naar content

Werkboek ‘Armoede beter begrijpen, verrijk je kennis in vijf dagen’

Tips en handvatten uit de Challenge Armoede 2023

1 februari 2024

In het werkboek “Armoede beter begrijpen, verrijk je kennis in vijf dagen” wordt achtergrondinformatie, kennis en tips gegeven om armoede beter te begrijpen en oorzaken en gevolgen van armoede aan te kunnen pakken.

Challenge Armoede

De inhoud van dit werkboek maakte deel uit van de Challenge Armoede die Movisie organiseerde in aanloop naar de internationale dag tegen armoede. Deelnemers worden met het werkboek verrijkt met kennis over geldzorgen en -problemen, langdurige armoede en wat dit met mensen doet. Met hulp van dit werkboek kan een eigen ‘Week van de Armoede’ georganiseerd worden.

In het werkboek wordt iedere dag een ander thema belicht met een daarbij passende opdracht. Iedere dag wordt afgesloten met een afsluitende vraag en een terugblik. Ook zijn per dag een aantal relevante artikelen toegevoegd. Uitvoerende professionals, vrijwilligers, ervaringsdeskundigen, beleidsmakers, studenten en andere geïnteresseerden ontvangen door middel van dit werkboek achtergrondinformatie en aanknopingspunten om armoede te signaleren en aan te pakken.

Thema’s

Iedere dag staat in het teken van een ander thema. De thema’s zijn:

  1. Oorzaken en gevolgen van niet kunnen rondkomen
  2. Stress en emoties bij armoede
  3. Een oordeelvrije basishouding
  4. Wees er vroeg bij
  5. Structurele problemen: vergroot jouw cirkel van invloed

Gerelateerde artikelen

Armoede doorbreek je niet alleen

Deze Gids is bedoeld als praktische handleiding bij het voorbereiden en uitvoeren van Ontmoetingen.

Armoede effectief bestrijden

Zowel in het beleid om armoede tegen te gaan als in maatschappelijke denkbeelden over armoede zijn een aantal zaken ten...

Armoede in een rijk land

Anna Custers' lectorale rede, "Armoede in een rijk land," onderzoekt de paradox van armoede in Nederland ondanks de hoge welvaart.