Spring naar content

Werknemers met schulden of loonbeslag

rechten en plichten van werkgevers en ondernemers

23 december 2021

Het aantal werknemers met schulden neemt toe en werkgevers moeten verplicht meewerken aan loonbeslag. De Stichting Ondernemersklankbord (OKB) biedt ondersteuning aan MKB-ondernemers en informeert over regelgeving en plichten bij loonbeslag. Schulden kunnen leiden tot productiviteitsverlies en ziekteverzuim. Werkgevers moeten signalen van geldzorgen tijdig oppakken en kunnen gebruik maken van tools zoals de signaaltool. De noodstopprocedure van het Centraal Justitieel Incassobureau kan sinds 1 april 2020 aangevraagd worden om verdere problemen te voorkomen.

Hulp bij geldzorgen

Van belang is het dat werkgevers en ondernemers weten dat de gemeente het eerste aanspreekpunt is bij schulden.

Noodstopprocedure

Wanneer de werkgever openstaande boetes heeft kan de werknemer sinds 1 april 2020 een noodstopprocedure aanvragen. Deze noodstopprocedure is van het Centraal Justitieel Incassobureau. Het is bedoeld om te voorkomen dat iemand verder in de problemen raakt. Krijgt een werknemer de noodstop, dan moet hij zich bij de gemeente melden voor schuldhulpverlening.

Signaleren van geldzorgen

Steeds meer gemeenten werken samen met woningcorporaties, zorgverzekeraars en energie- en drinkwaterbedrijven om zo vroeg mogelijk hulp te kunnen bieden aan mensen met betaalachterstanden op vaste lasten.

Daarnaast is de oproep van het OKB aan werkgevers en ondernemers om signalen van geldzorgen bij personeel tijdig op te pakken, zodat problemen sneller aangepakt kunnen worden.

Voorbeelden van signalen zijn: stress, concentratieverlies, regelmatig kort ziekteverzuim, vragen om een voorschot op het salaris of vakantiegeld, niet meedoen aan sociale activiteiten. Hieraan kunnen soms grote levensgebeurtenissen ten grondslag liggen zoalseen scheiding of het overlijden van een partner.

Via de link Signaaltool (financieelfittewerknemers.nl) kan de werkgever financiële problemen herkennen. Als hier sprake van is kan de werknemer op de pagina Hoe kom ik van mijn schulden af? | Rijksoverheid.nl lezen welke hulp hij kan krijgen en wat de regels zijn bij betalingsproblemen of schulden. Ook kan de werkgever de werknemer doorverwijzen naar deze website Zelfjeschuldenregelen (nibud.nl).

Loonbeslag

Het is voor werkgevers verplicht om mee te werken aan loonbeslag. De vier belangrijkste stappen die een werkgever moet doorlopen bij een loonbeslag zijn de volgende:

  • Ontvangst en controle van het beslagexploot

De werkgever dient samen met de werknemer het schuldbedrag in het beslagexploot te controleren. Een beslagexploot is een officieel document waarin staat dat de deurwaarder beslag legt.

  • Financiële vragenlijst van deurwaarder invullen

De vragenlijst over het inkomen van de werknemer zit bij het beslagexploot. Binnen 4 weken moet de werkgever dit ondertekend terugsturen.

  • De beslagvrije voet controleren

De gerechtsdeurwaarder berekent aan de hand van de informatie uit de vragenlijst de beslagvrije voet. Dit is het deel van het loon dat de werknemer mag behouden voor levensonderhoud en vaste lasten. De werkgever kan dit bedrag narekenen en bij juridische vragen kan de werkgever terecht bij het Juridisch Loket.

  • De juiste bedragen van het loon overmaken

De salarisadministratie van de werkgever moet weten dat er sprake is van loonbeslag bij de werknemer. De beslagvrije voet wordt naar de werknemer overgemaakt, de rest gaat naar schuldeisers.


Gerelateerde artikelen

Leidinggevenden over personeel met financiële problemen

In opdracht van Wijzer in geldzaken is in augustus 2021 door Kantar Public een kwantitatief onderzoek uitgevoerd onder ruim 1.100...

Schulden & werk

Wat kunnen werkgevers doen om problematische schulden bij hun werknemers te voorkomen of op te lossen? Veel werkgevers willen wel helpen, maar vinden dat de werknemer zelf om hulp moet…

(Sociaal) ondernemen en werknemers met schulden

‘Ik verdrink in die schuldhulpjungle’ ‘Geef me gewoon één nummer dat ik kan bellen wanneer mijn medewerker met schulden zit’. Marijke Honing, franchisenemer van McDonalds in Utrecht, windt er geen…